Philippe De Backer (open-VLD) over de Loonkosthandicap en Snowden

Er heerst een discussie onder liberalen over de hoogte van de Belgische Loonhandicap. Volgens Open-VLD is onze loonkost 5% hoger dan in de buurlanden, Jan Jambon van N-VA heeft het over 20 á 25%. Beiden citeren gerenomeerde bronnen.
Het verschil is niet onbelangrijk want als regeringspartij VLD gelijk heeft dan zijn we met de al genomen maatregels op weg om  het gat te dichten, als Jambon gelijk heeft dan moeten  overheidsuitgaven en/of lonen nog met tientallen miljarden éxtra naar beneden. We vragen aan Europarlementslid Philippe De Backer om de VLD-rekening toe te lichten.
En terwijl we hem aan de lijn hebben vragen we hem ook eens hoe dat eigenlijk zit met de houding van de Europese politieke elite naar klokkenluider Edward Snowden toe. Hij bracht aan het licht dat de Amerikaanse inlichtingendiensten inbraken bij Europese telefoonoperatoren en zelfs de telefoon van bondskanselier Merkel afluisterden. Nu wordt in Europese politieke kringen met de hoogste verontwaardiging gereageerd op de spionage maar terzelfdertijd houdt Europa Snowden in Rusland vast door hem te verbieden om het Europees grondgebied over te vliegen.


“In 1996 werd een concurrentiepakt gesloten waarbij afgesproken werd om de loonkostenhandicap niet verder te laten toenemen. Die was toen al 10%.  Vandaag is die loonhandicap echter nog verder met 5% toegenomen ten opzichte van 1996.” aldus Philippe De Backer
“Maar daarbij wordt geen rekening gehouden met bepaalde maatregels die genomen zijn ná 1996 die de loonkosten verlagen. Dat gebeurde tijdens de regering Verhofstadt in 1999 en ook nu door de huidige regering. Zo is in totaal voor 12miljard€ loonkostenverlaging doorgevoerd.  Alles bij elkaar genomen is de loonkostenhandicap ongeveer dezelfde als die van 1996, en we zitten dus nog altijd met een verschil van 5 á 7%.”
“Het wegwerken van dat gat kost zeer veel geld, want als je de lasten verlaagt dan moet je ook gaan praten over wat je minder gaat uitgeven en dat zal het debat zijn van de komende jaren. Kan je bijvoorbeeld het aantal bestuursniveau’s niet verminderen, is de provincie wel nodig? Kunnen de gezondheidszorg  efficienter en de arbeidsmarkt flexibeler gemaakt worden, kan je mensen langer laten werken? Dat zal ons allemaal toelaten om de lasten op arbeid te verlagen door als overheid minder geld uit te geven.”

Maar hoe zit het nu eigenlijk met die kloof: 5% of 25%? Jambon zuigt die 25% niet uit zijn duim maar verwijst naar Eurostat.
“Jambon (Eurostat)  komt aan de 25% door het gemiddelde van alle sectoren te nemen, maar die weging stemt niet overeen met de werkelijkheid. Je moet die cijfers sector per sector bekijken en niet alles op één hoop gooien. Je moet onderzoeken hoe je de handicap gaat oplossen voor de sectoren waar je slechter scoort. Zo hebben we een probleem in de zware industrie. De busbouwindustrie, bijvoorbeeld, is zeer arbeidsintensief en bijlange niet zo geautomatiseerd als de autoindustrie. Toch kun je de industrie hier houden als je je specialiseert. Zo zoekt Van Hool een hoogtechnologische nichemarkt op. Je kan inderdaad stellen dat die Belgische bus van Van Hool die 12000€ duurder is eigenlijk  niet te vergelijken is met die goedkopere bussen. Maar er is ook een markt voor die duurdere bussen.”

Als we de cijfers van de nationale bank bekijken dan blijkt dat die extra Belgische loonkost van 5% ten opzichte van de drie buurlanden volledig aan Duitsland toe te schrijven is:  Ten opzichte van Frankrijk en Holland is de Belgische loonkost juist gedaald, met evenwel ook voor die landen een lichte trend naar boven sedert 2006 (zie figuur bij dit artikel).  Je zou dus kunnen stellen dat er eigenlijk een probleem is met de lage-loonpolitiek van Duitsland, eerder dan met de hoge loonkost in België. De Backer is niet akkoord: “In Duitsland is de werkloosheid het laagst, Duitsland heeft de meest competitieve bedrijven. We moeten een aantal Duitse recepten ook bij ons toepassen, zoals de flexibilisering van de arbeidsmarkt, de hervormingen van de werkloosheidsuitkeringen en de pensioenen.”
Het argument dat met Duitse werkloosheidscijfers vertekend zijn door de deeltijdse jobs en dat de armoede in Duitsland, ondanks de goed draaiende economie, juist toegenomen is wuift hij weg:”Een mini-job is een tijdelijke job en een tijdelijke job leidt tot een vaste job. Het alternatief is geen job. De armoedecijfers in Duitsland liggen trouwens niet hoger dan in België.”
Link: de Nationale bank over de Loonkostenhandicap


In verband met de door Edward Snowden uitgebrachte spionagepraktijken van de Amerikaanse overheid vragen we aan Philippe De Backer of het Europees parlement enig initiatief onderneemt.
“Jazeker. Wat nu gebeurt is een schande. We hebben deze week daarover een resolutie gestemd die dat in de sterkste bewoordingen veroordeelt. Maar we zijn nog een stap verder gegaan en hebben gevraagd om het Swiftakkoord tussen VSA en EU (over het uitwisselen van bankgegevens, nvdr) op te schorten. We moeten eens goed nadenken over hoe we onze burgers gaan beschermen tegen spionage door buitenlandse mogendheden. ”
We wijzen De Backer erop dat het juist de Europese landen zijn die de Snowden, de man zonder wie de Amerikaanse spionage niet zou aan het licht gekomen zijn, vastzetten in Rusland door hem te verbieden hun grondgebied over te vliegen.
“Het probleem is dat de staten dit autonoom beslissen en er zijn bilaterale akkoorden tussen die staten en de VSA die de Europese landen verplichten verdachten van misdrijven uit te leveren. Ik pleit ervoor om dat op een Europees niveau op te lossen. Als we dat zouden doen, dan zou de VSA de individuele staten veel moeilijker onder druk kunnen zetten. Het is aan de Europese Raad (van Regeringsleiders) om initiatief te nemen, maar ik geeft toe dat het soms traag gaat.”
Voor zover we weten hebben de regeringsleiders geen enkel initiatief genomen dat Frankrijk en Portugal bijvoorbeeld zou verbieden om Snowden nog langer toegang tot hun luchtruim te weigeren.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *