Craftivism heet dat dan, de kruising van knustelen en actie voeren. Voor deze specifike actiedag breiden een jaar lang overal ter wereld, ook in België, sympathisanten roze lappen van 60 op 100 cm. Daarmee wordt dan op 9 augustus, de herdenkingsdag van Hiroshima-Nagasaki, een zeven mijl lange roze draperie geassembleerd tussen twee productiecentra van kernwapens, in Aldermaston en in Burghfield, die het nodige spul aanleveren voor het Britse, in het Schotse Faslane gestationeerde Trident-programma. Dat is er in het kader van de NAVO al sinds 1950, en even lang wordt er al tegen geprotesteerd.
De actievoerders beschouwen het hele systeem als nutteloos (want een aanval met kernwapens leidt onvermijdelijk tot algehele vernietiging overal) en illegaal (volgens het internationale non-proliferatie-verdrag). Zelfs vanuit militaire kringen gaan stemmen op dat die 120 miljard ponden wel nuttiger besteed kunnen worden. Volgens de actievoerders kan dat best door te investeren in het wegnemen van de oorzaken van conflicten, en lukt dat in ieder geval niet door meer wapens aan te schaffen.
In 2016 valt de beslissing over het al dan niet vernieuwen van de vier duikboten van Trident. Volgende jaar zijn er eerst nog verkiezingen in het VK, dus is het het goede moment om hier actie rond te voeren. Als Schotland ervoor kiest om onafhankelijk verder te gaan, is de kans groot dat het Trident-programma in ieder geval moet verhuizen.
Schitterende foto’s van de actie op de website, en ook op flickr.
Ook vorig jaar was er een protestactie tegen Trident. Daar waren onder meer Belgische actievoerders bij betrokken.