Bijna precies twintig jaar geleden, op 8 november 1993, richtte Peter Eigen met nog andere ex-collega’s van bij de Wereldbank uit frustratie over ‘verdwalende’ geldstromen in de ontwikkelingssamenwerking een NGO op die daar iets aan ging doen. De tijd was duidelijk rijp, want in luttele jaren tijd was het netwerk over de hele wereld uitgedijd.
Transparancy International publiceert interessante jaarlijkse lijstjes, zoals de Corruption Perceptions Index (de nieuwe komt op 3 december). Onder andere door hun invloed kwam er op internationaal gebied al heel wat regelgeving over dit onderwerp, waaronder een VN-verdrag tegen corruptie, en ook heel wat nationale wetgevingen werden intussen aan de corruptie-gevoeligere geglobaliseerde economie aangepast.
Op internationaal en nationaal vlak werkt TI samen met zowel overheden, het maatschappelijk middenveld als de zakenwereld: ’the golden triangle’, noemt Peter Eigen dat. Het verzamelen van de nodige gegevens gebeurt o.a. ook door universiteiten.
Journalisten en wakkere burgers die mistoestanden aankaarten, zijn onontbeerlijk in het hele proces. Vandaar dat TI zich ook inzet voor een beter beschermende wetgeving voor klokkenluiders. Het is ‘dankzij’ grote schandalen zoals de Agusta-affaire bij ons of de bouwfraude bij onze Noorderburen, dat de noodzakelijke algemene verontwaardiging ontstaat om politieke veranderingen door te voeren.
We belden eerst met Max Heywood van de hoofdzetel in Berlijn, en daarna met Luc Van Liedekerke van Transparancy Belgium. De Belgische afdeling sloot o.a. aan bij de campagne rond klokkenluiders, en publiceerde vorig jaar het NIS-rapport, een evaluatie van het nationale integriteitssysteem in België.
Podcast: Play in new window | Download