Een alternatief voor de verkoop van EANDIS aan China

Distributienetbeheerder EANDIS wil geld ophalen door 14% van het bedrijf te verkopen aan SGID, een dochter van het Chinees staats-elektriciteitssbedrijf SGCC.
EANDIS wil de deal laten goedkeuren op 3 oktober, maar de vraag blijft waarom alternatieven weggewimpeld werden.

Begin maart meldde het Hollands FD al dat de Chinezen geïnteresseerd waren in EANDIS. Eind 2014 verkocht Electrabel haar aandeel van 21%  in EANDIS aan de gemeenten, die daarvoor bijna 1 miljard € betaalden via leningen. De gedeeltelijke verkoop aan de Chinese overheid zou bedoeld zijn om die schuld te verminderen en/of om investeringen in het net te vergemakkelijken.

“Voor de politieke bestuurders van EANDIS is het blijkbaar een brug te ver om iets op te zetten met de burgers van Vlaanderen.”

Het contract stipuleert dat SGID jaarlijks 40 miljoen krijgt voor de 800 miljoen dat het staatsbedrijf betaalt voor de verkoop. John Vandaele (MO) vindt het eigenaardig dat EANDIS  5% rendement wil garanderen op geld dat ze leent van de Chinese staat, terwijl er hier 250 miljard op de spaarboekjes staat. Het uitgelekt akkoord bevat nog een aantal andere angels, waaronder een ISDS-clausule die bij betwistingen toelaat dat het Chinees bedrijf onze overheden aan zou klagen bij private rechtbanken, buiten de Vlaamse, Belgische of zelfs Europese jurisdictie. De Vlaamse gemeenten kunnen ook verplicht worden om het Chinees aandeel terug te kopen.
Vandaele: “Een coöperatie zou kunnen investeren, maar dat werd niet overwogen door het EANDIS-bestuur. In Duitsland gebeurt het wél. In Hessen hebben de openbare nutsbedrijven hun kapitaal verhoogd via een burgercoöperatie en in Kassel werd een coöperatie opgericht om 7 grote windmolens te financieren. Voor de directie van EANDIS is het blijkbaar een brug te ver om iets op te zetten met de burgers van Vlaanderen. Marc Bellinkx uit Kontich stelde de vraag naar burgerparticipatie maar werd weggelachen door de directie van EANDIS.”
Het Raad van Bestuur van EANDIS is samengesteld uit leden van de traditionele beleidspartijen. Opvallende bekenden zijn de Antwerpse schepen Koen Kennis (N-VA), voormalig Optima-bestuurder Geert Versnick (Open VLD) en Louis Tobback (sp.a). Directeur Walter Van den Bossche maakte in 2006 de overstap van Electrabel naar EANDIS.
EANDIS organiseert op donderdag 8 september een infosessie over de verkoop in het kasteel van Brasschaat.
Transitienetwerk Middenveld vraagt om alternatieven voor de verkoop ernstig te bekijken. De oproep, opgesteld door John Vandaele, Dirk Van de Poel en Jonathan Holslag, kan mee onderschreven worden.

 
 

2 thoughts on “Een alternatief voor de verkoop van EANDIS aan China

  1. Als ik goed begrijp is de raad van bestuur “één nest mee zakkenvullers zoals ze het in’t Gents zeggen”.
    Gaat er nu geen enkele politieker zijn nek uitsteken of gaan ze bezig blijven mekaars Reet uit te likken.

  2. Wie geloofd die mensen nog? Hebben wij als burgers nog niet genoeg betaald dat zelfs de kost van
    een thorium electriciteitscentrale niet kan gebouwd worden?prutsers
    Thoriumcentrales werkten al tijdens Nixon!
    Thoriumcentrales zijn extreem veilig, extreem schoon en goedkoop.
    Thoriumcentrales kosten max 50-80 miljoen per stuk.
    Thoriumcentrales hebben een ‘nadeel’. Ze maken géén grondstof voor atoombommen.
    Met Thoriumcentrales hebben krijgen de moslims geen oliedollars meer om de wereld op te kopen.
    Met Thoriumcentrales maak je waterstof en kun je alle autos schoon laten rijden.
    Met Thoriumcentrales maak je extreem goedkoop zoetwater van zeewater. En dus kunnen woestijnen weer groen worden.
    Met Thoriumcentrales krijgen die moslims geen geld meer voor islamitsiche oorlog tegen Europa.
    Thoriumcentrales? Goed idee, doen we niet!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *