Van kraken en bewaken

In het land van oorsprong Nederland en elders heet het Camelot, bij ons Lancelot: een bedrijf dat ter kraakvermijding voor tijdelijke bewoning zorgt van leegstaand vastgoed. Jan Bosmans stond ons te woord. Komen alleen maar kinder- en huisdierloze tweeverdienende geheelonthouders zonder strafblad als huurder in aanmerking, op voorwaarde dan nog dat ze niet naar Radio Centraal luisteren?
Duidelijk geen trouwe klant van Lancelot: de projectontwikkelaar (wie o wie?) die een paar jaar geleden de Rijkswachtkazerne in de Korte Vlierstraat kocht. En dat stond maar leeg, en dat stond maar leeg. Collectief Het Duivenkot steekt er sinds een maand de handen uit de mouwen, en biedt onderdak aan allerlei kunstzinnige en nuttige projecten. Voor de nostalgici onder u: binnenkort ook geleide rondleidingen.

0 thoughts on “Van kraken en bewaken

  1. Niet te vergeten dat wat Lancelot doet uiteindelijk de ontduiking van de Woninghuurwet is door de mensen niet toe te staan om hun adres daar te vestigen … Zo ontlopen ze de huurdersbescherming die vastgesteld werd en geven de mensen die er toch nog zin in hebben de facto hun eigen rechten op om tijdelijk ergens even te `’mogen’ wonen .Uiteindelijk bieden die woningen evenveel zekerheid als een kraakpand , dezelfde luxe en een pak meer kosten . een van de voorwaarden om als huurder recht te hebben op een degelijke huisvesting is dat je adres staat op de woning waar je effectief woont . Bescherming tegen kraken ? of pure zakkenvullerij op frauduleuze wijze ?

  2. Die vraag heb ik dus niet gehoord , hoe staat Lancelot tov de huidige woninghuurwet ? hoe gaan ze daarmee om ? dient die wetgeving niet net om dergelijke praktijken die volgens die zelfde wetgeving geinterpreteerd kunnen worden als huisjesmelkerij tegen e gaan , en hoe zit het dan met de basisbehoeften volgens onze eigen grondwet ? Waarom heeft Camelot een pejoratieve betekenis ?…

  3. Een kritischere benadering had niet misplaats geweest
    zie bijvoorbeeld de reportage Leegstand zonder zorgen
    http://leegstandzonderzorgen.nl/web/node/1
    Misschien een idee voor een volgende redactie uitzending: iemand vragen van de bond precair wonen, je kan hen gerust in dialoog laten gaan met iemand van een anti-kraak bureau.
    Ze doen binnenkort ook een toer in België
    De Bond Precaire Woonvormen is bezig met een onderzoek naar de handelswijze van de verschillende antikraakbureaus. Een aantal belangrijke woonrechten van bewoners worden niet geaccepteerd door de antikraakbureaus!
    Door ervaringen te verzamelen van de bewoners en deze op papier te zetten en inzichtelijk te maken, proberen ze hiermee verbeteringen in de rechts- en woonpositie van tijdelijke bewoners te bewerkstelligen.
    misschien kan je Abel Heijkamp interviewen
    http://precair.tijdelijk-beroofd.nl/

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *