Uitstoot broeikasgassen geïndustrialiseerde landen blijft stijgen

 

 
 
 
40,5 dagen voor de klimaat-hoogmis in Kopenhagen publiceert de VN cijfers over de uitstoot van de geïndustrialiseerde landen…. en trekt ze opnieuw aan de alarmbel: in 2007 steeg die uitstoot met 1%, Ook de 6 jaren daarvoor was er een stijging en sedert 2000 namen de emissies  met 3% toe.
Mogelijks kunnen we in 2009, ten gevolge van de crisis, wel een lichte daling verwachten; maar om te verhinderen dat de temperatuur met meer dan 2 graden stijgt zouden de geïndustrialiseerde landen hun uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 25 tot 40% moeten verminderen ten opzichte van 1990.
Dat wordt niet simpel.
Rapport HIER

Voor de zogenaamde “Annex-B” landen (waaronder België) van het Kioto protocol die zich ertoe verbonden hebben om hun uitstoot tegen 2012 te verminderen, beperkte de stijging van de uitstoot in 2007 zich tot 0.1% en is er ten opzichte van 1990 zelfs een afname met 16%.
maar… die afname komt volledig op rekening van de voormalige Oostbloklanden , de zogenaamde “overgangseconomieën”, of “EIT”s in de figuur.  Door het verdwijnen van de zware industrie daar, zakten ook de CO2 emissies ineen.  Voor de andere landen die aan het Kioto-protocol verbonden waren was er ook een stijging van de uitstoot met 3%. Rapport Kioto-landen HIER
Vooral de transportsector is de boeman.
De Belgische broeikasgas uitstoot daalde sedert 1990 met 8.3% of ongeveer 12 miljoen ton CO2 equivalent. Minder dan de helft daarvan is echter aan vermindering van CO2 productie toe te schrijven, de vermindering van de andere broeikasgassen (methaan, NOx en fluor-koolwaterstoffen) droeg meer bij tot de daling.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *