E.ON wil een grote kolencentrale bouwen in Berendrecht. De elektriciteitscentrale zal moderne technologie gebruiken, maar desondanks toch jaarlijks meer dan 6 miljoen ton CO2 uitstoten, oftewel 8% van de uitstoot van gans Vlaanderen. Afgelopen week gaf federaal energie- en klimaat minister Magnette een uitbatingsvergunning voor het project. Magnette en zijn medewerkers hadden geen tijd om ons te woord te staan.
We bellen Kristof Calvo, vers verkozen parlementslid van Groen!. Hij reageerde eerder deze week afwijzend op het afleveren van de vergunning. Minister Magnette antwoordde schriftelijk dat hij zich niet mocht uitspreken over het milieuaspect van het project, en dat dat een zaak is van de Vlaamse regering.
Naast de exploitatievergunning moet E.ON ook nog een milieuvergunning en een bouwvergunning krijgen, en die zijn voorlopig nog niet afgeleverd.
Eind juli plande Radio Centraal een debat rond het project, maar dat ging niet door aangezien we niemand van E.ON naar de studio kregen. Op 7 augustus dan dus wel een gesprek met Bart Martens van SP-a.
Prof. Lucas Reijnders (NL/ duurzaamheid) heeft grote bezwaren tegen de (e.on) kolencentrale in ’t NL Rijnmond, vanwege de gigantische CO2 uitstoot én het vele fijne kolengruis/-stof dat vrijkomt bij ’t overstorten en (vrachtwagen)transport.
Onlangs nog in Netwerk (NL tv /EO progr.)een documentaire over, onder meer, de zwaar milieubelastende gevolgen van de kolenwinning in Zuid-Afrika.
Als bewoner van Antwerpen stad sluit ik me aan bij protest tegen het nog meer fijn stof en andere vuiligheid naar Antwerpen halen!