De Groene Delle is een natuurgebied gelegen aan het Albertkanaal, iets voorbij het klaverblad van Lummen. De Vlaamse overheid wil er een industriegebied aanleggen waardoor 25 hectare van de natuur zou verdwijnen.
“Onnodig en in strijd met alle eigen Vlaamse beleidslijnen”, aldus Erik Van den Abeele van buurtorganisatie Actiefront De Groene Delle.
Erik Van den Abbeele: “De plannen dateren al van twaalf jaar terug, onder minister Joke Schauvliege. Toen aangekondigd werd dat er een industriezone zou komen, kwam de dorpsraad in verzet. Als je het MER bekijkt, schiet er slechts 8 hectare van het gebied over die als industriegebied ontwikkeld zou mogen worden. Maar minister Schauvliege besloot om die oppervlakte te verdubbelen en daardoor bedreigt men nu zeldzame natuur. Het milieueffectenrapport stelt dat een deel van de natuur niet te compenseren valt.”
“Het systeem van natuurcompensaties is eigenlijk lachwekkend. Men vernietigt natuur en gaat dan elders scheuten van boompjes planten. Het duurt twee tot drie generaties vooraleer er bos is. ”
De bedreigde zone is ook bijzonder omdat het een ‘nat’ natuurgebied is dat belangrijk is voor de waterhuishouding. Verder wordt de vraag wordt gesteld of er wel nood is aan bijkomende industrieterreinen.
Erik Van den Abbeele: “Al twee jaar geleden hebben we aangegeven dat een grote ruimte vrijkwam door de sluiting van Ford Genk. Die is nog altijd niet ingevuld. In Limburg alleen al is er langs het Albertkanaal nu al meer dan 120 hectare industrieterrein onmiddellijk beschikbaar.”
De bevoegde Vlaamse deelminister Zuhal Demir haalt de paraplu boven: alhoewel de huidige Vlaamse regering het ruimtelijk uitvoeringsplan van de industriezone in mei vaststelde, wijst de minister naar haar voorganger, Schauvliege.
Erik Van den Abbeele: “De minister kende het dossier blijkbaar niet. Tijdens parlementaire vragen bleek ze er niet van op de hoogte te zijn dat er alternatieven zijn en verwees ze naar de vorige minister en naar de lopende procedures. Maar eigenlijk moet Demir niet wachten op de bezwaren, zoals ze beweert. Ze zou onmiddellijk kunnen zeggen dat het dossier langs alle kanten rammelt en in strijd is met de beleidslijnen van de huidige Vlaamse regering, namelijk ‘Ruimte Vlaanderen‘ , de betonstop, de CO2-emissies en het probleem van de droogte.”
“Als zou beslist worden dat het natuurgebied toch moet verdwijnen, dan kan nog altijd naar de Raad van State gegaan en beroep ingediend worden.”
Tot 7 augustus kan iedereen in Vlaanderen reageren op het GRUP Lummen Zuid.
Links:
– Stokrooie.be
– GRUP Lummen Zuid
– f***boek
Podcast: Play in new window | Download