In juni kondigde Electrabel prijsverhogingen voor gas en elektriciteit aan en meer recentelijk werden stijgingen van de distributiekosten aangekondigd. We leggen een aantal kritieken die CREG formuleerde voor aan Lut van de Velde, woordvoerster van Electrabel. Verder bespreken we de problematiek met Ivo Mechels van Test-Aankoop en met Tom Vandenborre van de CREG.
Elektrabel herhaalt dat de prijsstijgingen een gevolg zijn van de stijgende energieprijzen op de internationale markten, en dat hun prijzen veelal lager zijn dan die van de konkurrentie. Verder zegt Electrabel dat de elektriciteitsprijs voor residentiele klanten niet gestegen is.
Test Aankoop wijst erop dat Electrabel de prijsstijgingen foutief had aangekondigd (ze was veel te hoog) en bijgevolg heeft moeten korrigeren en uitstellen.
Ivo Mechels benadrukt ook het belang van rechtszekerheid. De recente juridische uitspraak die de bevoegdheid van CREG (voor het limiteren van distributietarieven) betwist schept onzekerheid.
Verder wijst hij op het gebrek aan liberalisering. De elektriciteitsproduktie is nog steeds bijna volledig in handen van Electrabel. Hij pleit voor het opsplitsen van Electrabel, voor een strengere regulering (zoals al van toepassing in de telecomsector) en eventueel voor het invoeren van maximum prijzen onder voorwaarden.
Tom Vandenborre van CREG legt eerst uit waaruit uw faktuur van gas en elektriciteit bestaat.
Wat betreft de prijsstijgingen preciseert hij dat een prijssstijging voor gas wel terecht was, maar dat de door Electrabel aangekondigde stijging niet in verhouding stond tot de gestegen kost. Anderzijds bevestigt hij dat de prijzen van Electrabel zelfs na de stijging in lijn zijn met de markt.
Zoals gezegd, beknotte het Brussels hof van Beroep recentelijk de bevoegdheid van CREG (voor verbieden van verhogen van de distributieprijzen). Voor CREG moet de overheid (CREG) de door monopolisten (de distributeurs) aangerekende prijzen kunnen beperken indien nodig en de redelijkheid van aangerekende kosten kunnen nagaan. Volgens Tom Vandenborre zou de betreffende wet en uitvoeringsbesluiten moeten verduidelijkt worden.
Om te eindigen vragen we aan Vandenborre waarom CREG tegen de investering (door Gasprom) in Kempense aardgasopslag adviseerde. Extra opslagkapaciteit betekent immers een kleinere afhankelijkheid van (Russische) aardgasleveranciers.