Tessa Windelinckx, Vlaams coördinator GIG gezondheidspromotie bij injecterend gebruik Vlaanderen, staat in voor de projecten ‘Spuitenruil‘ en ‘C-buddy’, nauw verbonden met Free Clinic.
Beide organisaties werken volgens het principe van ‘harm reduction’, dat erop gericht is om de schade tengevolge van druggebruik te verminderen, zowel voor gebruiker als voor de omgeving.
“Het druggebruik lijkt niet verminderd te zijn tijdens deze covid-19-periode, maar we er is ook geen duidelijke stijging.”Zowel Free Clinic als ‘Spuitenruil’ hebben ervoor gezorgd, met de nodige veiligheidsmaatregelen, dat hun werking open kon blijven. Zo werden bijvoorbeeld pasjes uitgedeeld voor cliënten, zodat zij konden aantonen dat het om een noodzakelijke verplaatsing ging. Een groot deel van het publiek heeft geen ideale thuis- of verblijfssituatie. Voor hen was het dus zeker niet evident om in lockdown te gaan. Er werd ook ingezet op het uitbreiden van de winterwerking en van ontmoetingsplek de Nomaad. Aan mensen die de coronamaatregelen niet respecteerden, werden door de politie gasboetes uitgedeeld, zoals o.a. op het Sint-Jansplein. Uiteraard moeten de regels door iedereen gevolgd worden, maar niet iedereen heeft natuurlijk dezelfde financiële draagkracht. Er werden hulpverleners ingezet om daarover te bemiddelen.
Vooralsnog zijn er geen gebruikers aangetroffen die javel probeerden te injecteren.
Podcast: Play in new window | Download