Van 22 tot 24 november was er een sessie van het Russell Tribunaal (RT) over Palestina. Meer bepaald werden de, naar internationaal recht illegale, investeringen van buitenlandse bedrijven in de Israëlische kolonies op de Palestijnse Westelijke Jordaanoever onder de loep genomen. Daar kwam Dexia opnieuw ter sprake als financier van kolonistenwoningen.
Eva Brems (Groen!), die op de Londense zitting van het tribunaal aanwezig was, was niet bereikbaar. Matthias Diependaele (N-VA) was niet op het RT, maar interpelleerde afgelopen woensdag wel Deelpremier Kris Peeters over de zaak, samen met Jan Roegiers (SP-a).
Het is voor Diependaele duidelijk dat de bewering van Dexia, dat haar betrokkenheid stopte in 2008, niet klopt. Maar hij klaagt vooral aan dat Dexia geen duidelijkheid schept over de zaak. Het beperkt aandeelhouderschap van de Vlaamse regering is niet de enige verklaring. “Alle Belgische overheden samen hebben 14 % van Dexia in handen. En je gaat me niet wijs maken dat Jean Luc Dehane, de voorzitter van de Raad Van Bestuur va Dexia, niet aan de nodige informatie kan geraken” . Verder stelt hij vast dat Europa in haar samenwerkingsakkoord met Israël (maar ook met andere staten) Artikel 2 over de mensenrechten niet toepast.