Na de stemmingen in het parlement in oktober en eerder dit jaar werd het definitief plan voor de reducties van CO2 emissies door auto’s 10 dagen geleden vastgelegd tijdens de Europese top. Het resultaat ontgoochelt Joeri Thijs van Greenpeace.
Het principe is dat de CO2 uitstoot van auto’s moet zaken (van bijna 160gram per kilometer nu) naar 130 gr/km. Als de fabrikanten daarboven zitten krijgen ze boetes opgelegd.
Een van de belangrijkste mazen in het net is het feit dat, tengevolgen van lobbying, de fabrikanten van meer vervuilende auto’s een limiet opgelegd krijgen die hoger is dan die 130gram/km. Verder wordt de limit traget ingevoerd (namelijk tussen 2012 en 2018 in plaats van tussen 2012 en 2015).
Volgens Joeri Thijs is het overeengekomen plan voor reductie van CO2 emisies in lijn met de licht dalende trend van de laatste jaren. Dat komt er dus volgens hem op neer dat er geen echt zware bijkomende inspanningen nodig zijn om onder de limiet te blijven. Toch vraagt de autoindustrie extra geld om de reducties te verwezenlijken.
Onder tijdsdruk van de in aantocht zijnde Europese verkiezingen heeft het Europees parlement zijn wetgevende rol niet echt kunnen spelen zegt Joeri Thijs. “Uiteindelijke zijn de beslisingen voor een zeer belangrijke materie genomen door een paar individuen. Die hebben het voorstel dan voorgelegd aan het parlement dat niet veel andere keuze had dan het goed te keuren.”
Bovendien hebben de afgezwakte auto-deal en het afgezwakt energiepakker van Sarkozy de positie van Europa in de VN klimaatonderhandelingen ernstig afgezwakt. Als je intern geen ambitieus plan kan overeenkomen kan je ook moelijker naar buiten toe doortastende maatregels gaan proberen te verkopen.