Petroleum Zuid is een voormalig industriegebied van bijna 125 hectare gelegen tussen de Kennedytunnel (“Petrol”) en de Hobokense polder. Er zitten nog 4 bedrijven en volgens het gewestplan van ’79 moest het een woon-park gebied worden. Nu wil de Vlaamse overheid het gebied bijna volledig tot industriegebied omzetten.
We hebben Wim Mertens van Natuurpunt en Ilse Van Dienderen van Groen! in de studio. Zij stellen een alternatief voor met, naast een kleiner bedrijventerrein (zonder Sevesobedrijven), ook een parkzone en ruimte voor amateursport.
Het lijkt alsof tussen droom en daad het valoriseren van de gronden voor de eigenaars staat. De stad Antwerpen is 1 van de drie eigenaars.
Minister Van Mechelen wil zijn plan erdoor krijgen voor de verkiezingen van juni.
De aktiegroep Hobokense Polder van Natuurpunt roept op tot het tekenen van een petitie.
We starten in Deel 1 met een situering van de zone en bespreken vervolgens het plan van de Vlaamse regering dat voorligt. Er is overleg geweest tussen Vlaanderen en het stadsbestuur. De stad had zijn eigen plan dat grotendeels overeenstemt met dat van de Vlaamse overheid.
Het is niet duidelijk of en hoeveel ruimte er zal zijn voor “stedelijke” ontwikkeling in het plan van de overheid, naast de 110 hectare die voorzien zullen zijn voor de industrie.
Er schiet gewoon te weinig plaats over voor woonzone, voetbalstadion, kultuurzone en “natuurverbindingsgebied”. Dat natuurverbindingsgebied moet een natuurlijke verbinding kreeren tussen de Hobokense polder en de groene zones rond de stad en het staat zelfs nog niet in de plannen.
In Deel 2 hebben we het eerst over het alternatief van Natuurpunt en Groen!. Ze voorzien een beschermende bufferstrook van 50 meter naast het natuurgebied van de Hobokense polder en leggen het natuurverbindingsgebied duidelijk vast. Verder voorzien ze naast een park- en recreatieruimte toch nog 65 hectare voor bedrijven. Bedrijven die mogelijks een gevaar voor de omwonenden zouden kunnen betekenen worden echter geweerd, iets dat het plan van de Vlaamse overheid niet uitsluit.
Verder bespreken we het beslissingsproces. De verantwoordelijke minister, Van Mechelen, wil zijn plan goedkeuren voor de verkiezingen van juni. Ilse Van Dienderen is niet te spreken over de gang van zaken, er is volgens haar niet echt sprake van inspraak in de besluitvorming.