Met de gebarsten reactorvaten en de beschadigde stoomturbine ligt de helft van het Belgisch nucleair park buiten strijd tot na de winter. 3000MW weggevallen productiecapaciteit kan ervoor zorgen dat niet aan de vraag voldaan kan worden tijdens de winterpieken.
Er is al sprake van het afschakelen van dorpen om te voorkomen dat het systeem omver valt, maar volgens Sara Van Dijck van Bond Beter Leefmilieu moet ingezet worden op elektriciteitsbesparing. “Zo kunnen we meer elektriciteit uitsparen dan wat de kernreactor van Doel 3 kan opwekken”. Maar lukt dat wel op tijd?
Ondertussen maken de tegenstanders van de kernuitstap gebruik van de crisis om te pleiten voor het langer open houden van kerncentrales, en zelfs voor de bouw van een nieuwe Thoriumreactor.
Van Dijck: “Daar zal geen geld voor zijn. Zonder overheidssteun kan die nooit gebouwd worden. In Engeland wil men nu een kerncentrale bouwen maar zal men die centrale veel meer moeten steunen dan de hernieuwbare energie. Bovendien loopt de bouw van de nieuwe centrales door technische problemen jaren vertraging op”.
Het ziet er inderdaad naar uit dat, om het rendement voor de investeerders in de geplande Britse kerncentrale te garanderen, de Britse regering met zeer veel belastingsgeld over de brug zal komen (zie Reuters en Fin.Times).
De prijs van de Finse centrale in aanbouw is ondertussen inderdaad gestegen van 3miljard naar bijna 9 miljard € en de voorziene opstartdatum is van 2010 verschoven naar 2018-2020. Een gelijkaardig verhaal voor de Franse Flammanville 3 reactor.