Terwijl we hem aan de lijn hebben over Netneutraliteit vragen we aan de voorzitter van de Jongsocialisten Aaron Ooms wat zijn kijk is op de voorzittersverkiezingen bij sp.a en de staat van de partij.
“De kiesstrijd is slecht voor de partij en voor ons, want het beïnvloedt de sfeer. Ik zal blij zijn als de stemmen geteld zullen zijn en we verder kunnen gaan.”
RC: Er wordt veel gepraat over de personen, maar is er inhoudelijk verschil?
AO: “Het klopt dat er geen wereldschokkend verschil is tussen de twee kandidaten, maar er zijn wel kleine visieverschillen. Voor Tobback moeten we een ledenpartij zijn, terwijl Crombez vindt dat we een partij moeten zijn voor leden én vrijwilligers, en hij vindt ook dat de ganse groep de partij moet leiden. Er is ook een verschil in de behandeling van nieuwe ideeën. Voor mij zit Bruno Tobback nog te veel op de klassieke thema’s terwijl Crombez over nieuwe thema’s wil denken. Crombez wil ook de décumul doorvoeren.”
RC: Dat is allemaal zeer relevant, maar het gaat vooral over interne werking. Niet onbelangrijk, maar wat is de maatschappijvisie? Als we naar Griekenland kijken zitten we met een Eurogroep waarin de sociaal democraten in alle landen behalve vier mee in de regeringen zit. Voorzitter Dijsselbloem is ook een socialist. In verband met Griekenland hebben we de vraag getweet of de Sociaal Democratie de Grieken, dan wel zichzelf probeert de nek om te wringen? Is het probleem niet dat de Sociaal Democratie ‘embedded’ is in het neoliberaal systeem?
AO: “Het grootste probleem is dat we te veel bezig zijn met het rechthouden van dominosteentjes. Een welvaartssysteem dat we opgebouwd hebben als socialisten, waar we trots op zijn. Maar nu zijn we bezig ieder steentje recht te houden en we kijken niet genoeg naar alternatieven. Hoe kunnen we het systeem op zich veranderen? Waarom zouden we niet denken aan een basisinkomen? Dat komt momenteel niet aan bod in de Sociaal Democratie.”
RC: Maar gaat het ook niet over de rol van de Sociaal Democratie in de crisis en het gebrek aan bankhervormingen, de houding ten opzichte van Griekenland, Spanje en Portugal …
AO: “Daar heeft de Sociaal Democratie de cruciale fout gemaakt door te veel mee te stappen in het mantra van besparingen. Je geraakt niet uit een crisis zonder te investeren. We hadden de banken jaren geleden moeten aanpakken. We hebben ze gered met miljarden belastinggeld, en nu doen ze voort zoals ze bezig waren. We hadden daar veel harder in moeten zijn.”