Port-au-Prince – 31 oktober – De Haïtiaanse regering van Michèle Pierre-Louis werd in de vroege uren van vrijdag 30 oktober naar huis gestemd door de Senaat. De regering zat in het zadel sinds september 2008. Nog geen 24 uur na de stemming in de Senaat werd Jean Max Bellerive (minister van Planning en buitenlandse samenwerking onder Pierre-Louis) door President Préval aangesteld als nieuwe eerste minister. De President lijkt de macht op die manier verder te concentreren bij zijn vertrouwelingen. Préval zou met een nieuwe regeringsploeg de wijziging van de grondwet kunnen doordrukken nog voor de algemene verkiezingen voorzien in november 2010. De machtsconcentratie rond Préval en diens vertrouwelingen wordt door verschillende commentatoren een poging genoemd om een nieuw autoritair regime uit te werken. Joris Willems, onze correspondent in Haïti, licht toe.
De argumenten om de ploeg van Pierre-Louis naar huis te sturen waren bijzonder vaag en weinig overtuigend: slechte politiek m.b.t. landbouw, economie en industrie, geen coherentie in het beleid, vuilheid van de steden, honger en toenemende onveiligheid. Eén van de verdedigers van de continuïteit van de regeringsploeg, Senator Andris Riché, stelde aan de Senatoren die op de stemming aandrongen: “U maakt van Pierre-Louis de zondebok van 200 jaar wanbeleid”. Senator Joseph Lambert (van het presidentieel platform Lespwa) had zich echter reeds eerder in de week laten ontvallen dat de eerste minister een “beest was dat naar het slachthuis moet worden gebracht”, daarbij verzekerd dat 18 Senatoren tegen de regering zouden stemmen en gesteld dat hij zou opstappen als het vertrouwen in de regering toch bevestigd werd. In de vurige tragikomische discussie die aan de stemming vooraf ging leek het resultaat vooraf vast te staan.
De 18 Senatoren die de regering effectief naar huis stemden kwamen voor het merendeel uit het presidentieel platform Lespwa. Onder hen de 5 senatoren van Lespwa die pas werden verkozen in de controversiële Senaatsverkiezingen eerder dit jaar. Bij die verkiezingen was Fanmi Lavallas, de partij van ex-president Aristide door de toenmalige CEP (Tijdelijke Verkiezingsraad) om bedenkelijke redenen uitgesloten van deelname en werden verschillende onregelmatigheden vastgesteld. President Préval is er in geslaagd op 21 oktober een vernieuwde CEP te laten beëdigen waarvan wordt gezegd dat die met vier nieuwe gezichten andermaal is samengesteld uit diens vertrouwelingen. Naast de vier nieuwe gezichten blijven de andere leden van de CEP op post. Regeringscommissaris Emmanuel Dutreuil bekritiseerde tijdens de beëdiging het feit dat er nog steeds geen opheldering is gebracht over de onregelmatigheden tijdens de Senaatsverkiezingen van april en juni dit jaar.
Préval maakte in oktober ook gebruik van een 3 dagen durende vergadering met 570 lokale verkozenen om hen te overtuigen toe te treden tot een nieuw politiek platform dat in de maak zou zijn en dat “alle lagen van de maatschappij en alle politieke sferen” moet verenigen: “Allez de par le monde prêcher la bonne nouvelle. Quiconque croit sera sauvé et ceux qui ne croient pas seront condamnés”. Er kwam felle kritiek van de partijleiders op het presidentieel initiatef dat een vergadering met lokale verkozenen waarop de lokale gezondheidszorg was geagendeerd zou misbruikt hebben om de persoonlijke politieke ambities de President kracht bij te zetten.