De tweede ronde van de Haïtiaanse presidentsverkiezingen die moest doorgaan op 24 januari is ‘wegens veiligheidsredenen’ uitgesteld.
Dit had het sluitstuk moeten worden van de heropstart van het democratisch proces dat president Martelly vier jaar lang had tegengehouden.
Ondertussen is iedereen het erover eens dat de verkiezingen in het slop zitten, behalve de regering en haar internationale donoren van de EU en de VSA. Die weigeren te erkennen dat het democratisch process in Haïti er naakt bij loopt.
Verslag door Joris Willems vanuit Port-au-Prince.
De parlementaire stembusgang in augustus werd geplaagd door geweld en andere onregelmatigheden. Op 25 oktober verliep de tweede ronde van de parlementsverkiezingen rustiger maar al vlug was er sprake van grootschalige fraude. De internationale donoren (EU, VSA, Brazilië…) zien niet echt een probleem maar het wordt van langs om moeilijker om dat staande te houden. Ook internationale pers (NYT) begint te melden dat de zaak ontspoord is .
Joris Willems is geäccredditeerd waarnemer van de NGO ‘Justice et Paix‘ en ging zelf met een kam door de verslagen (procès verbaux, PVs) van 76 stembureau’s. Vertegenwoordigers van de Europese Unie hadden diezelfde verslagen ook doorgenomen en vonden in 3 gevallen sporen van fraude. Voor Joris Willems moesten dat er 25 geweest zijn en was voor 24 andere PVs een bijkomende verificatie nodig om tot een definitief oordeel te komen. “De EU observatoren keurden zelfs gevallen goed waar de kieslijst gewoon ontbrak, en die is toch wel cruciaal”
De tweede ronde van de presidentsverkiezingen zijn nu dus uitgesteld en een nieuwe datum werd nog niet vastgelegd.
Joris Willems: “Maar op 7 februari loopt het mandaat van president Martelly en het land stevent nu dus af op een transitieperiode met veel onduidelijkheid. Het wordt een moeilijk scenario want deze toestand is niet voorzien in de grondwet.
Er is een ongeziene concensus binnen de Haïtiaanse samenleving tegen het verloop van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen afgelopen oktober, dus er is eigenlijk weinig andere keus dan ze over te doen. Bovendien waren de wetgevende verkiezingen (voor de senaat) ook problematisch, wat het vinden van een oplossing bemoeilijkt.”
“De internationale gemeenschap heeft deze crisis mee veroorzaakt door veel te permissief te zijn voor de kiesfraude. Ik vermoed -en hoop- dat de verkiezingen zullen geanuleerd worden maar dat betekent wel een enorm gezichtsverlies voor de EU en de Vereniging van Amerikaanse staten (waarin vooral VSA en Brazilië de hoofdrol spelen, nvdr). Het zou verstandig zijn moesten zij zich wat meer op de achtergrond houden.”