De groene, CO2 neutrale, samenleving: dé maatschappelijk-economische uitdaging als we voorbij de huidige crisis durven kijken. Of is alle parlé over Duurzaamheid en Hernieuwbaarheid gewoon praat van handige marketingjongens?
Sara Van Dyck van Bond Beter Leefmilieu woonde als vertegenwoordiger van de milieubeweging op de Federale Raad voor Duurzame Ontwikkeling een presentatie bij over de Duitse energierevolutie (kopie HIER).
De Duitsers willen tegen 2020 hun CO2 uitstoot met 40% verminderen ten opzichte van 1990 en hebben een ambitieus investeringsplan op poten gezet. De milieubeweging is positief en ziet dit als een voorbeeld voor de Vlaamse en Belgische overheden die een gebrek aan visie tentoon spreiden. Vlaanderen, dat de meeste beleidshefbomen in handen heeft, neemt haar eigen engagementen niet ernstig, en het ziet er bijgevolg naar uit dat ze die niet haalt.
Matthias Lievens, onderzoeker bij KU Leuven, formuleerde samen met Anneleen Kenis zijn kritieken op het huidig klimaatbeleid in hun boek “De Mythe van de Groene Economie“. Volgens hen loopt het verkeerd doordat er een politieke keuze gemaakt is voor systemen die gebaseerd zijn op marktmechanismes. We vragen of het probleem niet eerder te maken heeft met de invloed van de lobby van de grote vervuilers op de overheden.