Geen Europees defensiebeleid, wel subsidiemachine voor militair-industrieel complex


De Europese lidstaten willen de komende 10 jaar 40 miljard subsidies te besteden aan de ontwikkeling en aankoop van wapens.

“Voor 75% van de Vlaamse wapenexport is het eindgebruik niet gekend, ook niet door de Vlaamse regering.”

Bram Vranken, Vredesactie: “Dit is ongezien, tot vorig jaar besteedde de EU niets aan bewapening”.
Toch komt wat nu gebeurt niet helemaal uit de lucht vallen. In het kader van het Verdrag van Lissabon wordt er al sinds 2000 over defensie gesproken. “Dat resulteerde in het Europees defensieagentschap. Een lobbyist van wapenfabrikant Airbus Defense zei ooit dat het Defensieagentschap voor 95% gemodelleerd is op voorstellen die zij hebben gedaan.”
Het fonds zal niet zorgen voor een Europees defensiebeleid maar is een subsidiemachine voor het militair industrieel complex. “De Fransen willen hun leger niet opgeven voor een Europees en dat geldt ook voor de andere lidstaten. Waarvoor gaat een Europees leger dienen zonder dat er een gemeenschappelijk buitenlands beleid is?”
” De meeste bombardementen door de as rond Saoedie Arabie zijn uitgevoerd door door de Eurofighter Typhoon toestellen die 10 jaar geleden geëxporteerd werden naar de Saoedi’s. Die oorlog zou zonder de hulp van de Europese lidstaten en de VS niet kunnen uitgevochten worden.”

“De Britten hebben zelfs aangekondigd dat ze willen blijven brijdragen aan de EU-begroting zolang ze maar mee kunnen doen met het Europees Defensiefonds.”

Over de Belgische wapenexport: “Het is een misconceptie dat alleen Wallonië wapens exporteert. Wallonië exporteert klassiek wapens, Vlaanderen hoogtechnologische componenten die meer onder de radar blijven. Van 75% van de Vlaamse wapenexport is het eindgebruik niet gekend, ook niet door de Vlaamse regering. De Typhoon van de Saoedi’s die Jemen bombardeert bevat ook Vlaamse componenten. Toch wil Vlaanderen geen wapenembargo tegen Saoedie Arabië.”
“Er is een sterke consensus tussen Europese Commissie, industrie en lidstaten. De Europese staten geraken het er over bijna niets eens, behalve dit. Het is zelfs zo dat de Britten hebben aangekondigd dat ze willen blijven brijdragen aan de EU-begroting zolang ze maar mee kunnen doen met het Europees Defensiefonds.”
“In het Europees Parlement zijn wel kritische geluiden te horen. Alle EU fracties van de Belgische partijen zijn voorstander van het Defensiefonds behalve de groene. De sociaal democratische fractie is wel verdeeld. De Franse socialisten zijn zeer sterk voor. Het is nog niet te laat om het fonds tegen te houden.”
Op 10 december organiseert Vredesactie een lobby-tour.
Links: Vredesactie-rapport over de Europese wapenlobby

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *