Fornuisgate: De Inhoud

We hebben Tom Cochez van nieuwssite  Apache  in de studio naar aanleiding van zijn artikelenreek over de banden van het Antwerps stadsbestuur met projectontwikkelaar Erik Van der Paal.
Van der Paal is  de spilfiguur achter Land Invest, de firma die de grote vastgoedprojecten aan het Kattendijkdok, Tunnelplaats en Slachthuissite toegekend kreeg door de stad.    Hoe  belangrijk Van der Paal in Antwerpen is werd duidelijk nadat Apache een opname publiceerde die toonde wie er allemaal afkwam op op zijn verjaardagsfeestje op 20 oktober in ’t Fornuis.
Maar de banden gaan verder terug dan tot nu toe bekend was: Uit een recent opgedoken document blijkt dat Bart Dewever zelf al in 2011 een ‘lobby vergadering’ had met een door de PS gecontroleerd pensioenfonds dat kort daarna aktief werd op de Antwerpse vastgoedmarkt. Die instap in Antwerpen deed het Ogeo-fonds in samenwerking met Erik Van der Paal…

“Klopt het Cola Zero verhaal? We weten enkel dat hij er minstens twee uur gebleven is.”

We beginnen het gesprek met een overzicht van de aanwezigen in ’t Fornuis op 20 oktober:
De burgemeester,  kabinetchef Philippe Beinaerts, (ex VTM, nu bestuurslid VRT), en de meerderheid van het Antwerps schepencollege gaven acte de présence, ook de CD&V schepenen. Verder ook de in opspraak gekomen PS-politici Alain Mathot en Luc Joris. Zij hebben banden met Van der Paal via  het door de Franstalige socialisten gecontroleerd pensioenfonds Ogeo. Ogeo is samen met Van der Paal en zijn Hollandse vennoot Marc Schaling eigenaar van Land Invest. N-VA nam vorig jaar samen met de PS  Mathot in bescherming tegen vervolging. Dit gebeurde door tegen een gerechtelijke doorverwijzing te stemmen. Ook het Blok onthield zich tijden de stemming.
Ook Jean-Claude Fontinoy, rechterhand van MR kopstuk Didier Reynders, was op het appel.  Verder nog een aantal collega’s van Van der Paal uit de vastgoedsector, en ook nog de advocaten Omar Souidi  en (Beerschot-bestuurder) Walter Daemen. Souidi en  Damen eisen 350.000 € van Apache in naam van Land Invest en Joeri Dillen, de voormalig kabinetchef van Bart Dewever die ook een tijd actief was bij Land Invest.
Tom Cochez: “Souidi en Damen beweren dat hun claims los staan van elkaar maar ze waren dus wel beiden aanwezig op het feest van Van de Paal.”
“We hebben niet binnengekeken of het klopt dat Bart Dewever een Cola Zero gedronken heeft. We weten enkel dat hij er minstens twee uur gebleven is.”
Deel1:Wie o wie?

In het tweede deel van het interview hebben we het over de levenswandel van Erik Van der Paal zelf.
Tom Cochez: “Van der Paal erfde het zakelijk imperium van zijn vader. Dat was niet echt een succes en er hangt een geur van verdachte faillissementen rond. De niet zakelijke kant van Van der Paal die we in het tweede artikel toelichten draait rond gijzelingen en cocaïnegebruik. Er zijn bevestigde verhalen over hoe hij gegijzeld werd door prostituees, vervolgens ook door Turkse pooiers in een hoerentent waar hij zijn uitstaande rekeningen niet kon betalen en daarna door zij eigen lijfwachten bij wie hij ook nog schulden had. Het komt erop neer dat dit een man is die problemen had en in bepaalde milieu’s zat waardoor je je afvraagt waarom de Antwerpse toppolitici zich hiermee laten associëren. ”
De grote afwezige op het feest was Luc Van den Bossche (sp.a). Van den Bossche was bestuurder bij  Amber Holding en Merckx,  de vroegere vastgoedvehikels van Van der Paal.  Het was waarschijnlijk Van  den Bossche die de contacten legde met de Waalse  socialisten om de financiële basis te leggen voor Land Invest, waar hij daarna ook bestuurder bij werd. Van den Bossche vormt ook de connectie met de Optima groep waar hij ook bestuurder was. Optima fungeerde als makelaar en zou het vastgoed na afwerking verkopen voor Land Invest.

“De verhalen over hoeren en cocaïne tonen dat dit een man is die problemen had en in bepaalde milieu’s zat waardoor je je afvraagt waarom de Antwerpse toppolitici zich hiermee laten associëren.”

Deel2:Erik Van der Paal

In deel 3 hebben we het over de mediaspons op Fornuisgate. In een gesprek met Radio Antigoon beklaagt de burgemeester zich erover dat  ‘de mainstream media  daar allemaal op ingaan.’
Tom Cochez: “Ik hoor de burgemeester graag zeggen dat hij zou willen dat het debat opnieuw over inhoud gaat. Dat is wat wij proberen. Het filmpje was bedoeld om de aandacht te trekken op het dossier. De delen die erop volgden wijzen erop hoe De Wever zélf de lijnen met Ogeo-fund heeft geopend in 2011, en dat is belangrijker. De kranten blijven op de oppervlakte van het dossier. Dit heeft te maken met de complexiteit. Maar het is vooral de communicatoestrategie van N-VA in dit dossier die opvallend is omdat ze hapert. N-VA heeft normaal gezien een geweldige communicatiemachine. De eerste reactoe was ‘dit is te belachelijk om erop te reageren’.  Er is dan twee dagen niet gereageerd. Daarna kwam   De Wever met het verhaal dat hij gewoon een Cola Zero zou gedronken hebben op een kleine receptie bij een bouwpromotor. Daarop volgden dan interviews met het verhaal dat Apache riooljournalistiek zou brengen. En gisteren kregen we dan de emotionele Bart De Wever die een perconferentie belegt.”
“Waarom gaat hij telkens een stap achteruit als hij zou kunnen doen wat Termont in Gent gedaaan heeft en toegeven dat het een foutieve inschatting was en zeggen dat het niet meer zal gebeuren? Dat zou communicatief veel beter zijn op dit moment. Maar om een onbekende reden blijft hij de voet dwarszetten. ”
Deel3:De Mediarespons

“Misschien ging de toekomstige burgemeester bij Ogeo Fund gewoon koffiekoeken gaan eten maar we zouden daar toch graag bevestiging van krijgen.”

We eindigen met de openstaande vragen in dit dossier.
Er is een document opgedoken waaruit blijkt dat Bart De Wever  op 3 mei 2011, meer dan een jaar vóór de gementeraadsverkiezingen,  een  ‘lobby-vergadering’   gehad heeft met het Waals Odeo-fund. Hetzelfde Ogeo fund dat gecontroleerd werd door de Waalse socialisten  en dat kort daarna op de Antwerpse vastgoedmarkt zou aktief worden als financier en mede-eigenaar van Land-Invest, samen met Erik Van der Paal en Marc Schaling  (details op apache.be). Volgens het verslag  zou Bart De Wever voor Ogeo ‘ twee of drie gesprekspartners aanduiden voor Antwerpen’. Apache vraagt waarover het hier gaat, wie die partners waren, wat hij daar precies kwam doen.  Tom Cochez: “Misschien ging hij daar gewoon koffiekoeken gaan eten, maar we zouden het wel willen weten.”
Deel4:De Lobbyvergadering van De Wever bij Ogeo

Links:
derijkstebelgen.be over Erik Van der Paal. Deel 1, Deel 2, Deel 3, Deel 4
– De vastgoedprojecten van Ogeo op derivations.be
Het volledig gesprek:

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *