Na bijna 20 jaar staat de Beaulieu fraudezaak rond Roger De Clerk blijkbaar nog nergens. Het ziet er naar uit dat de zware financiele kriminelen die meer dan 400miljoen euro (belasting)geld in hun zakken staken niet gestraft zullen worden.
Politieke beinvloeding? Niet uitgesloten; maar niet alleen dat: de verschillende machten in dit land namen financiele fraude niet ernstig. De verjaring van de Boelwerffraude deze week, de KB-lux zaak en de fraude met de forfaitaire buitenlandse belasting illustreren dit verder. We spreken met Lars Bové van De Tijd.
De Beauliefraudeurs hebben politieke connecties (vooral met CD&V), maar dit verklaart zeker niet alles:
De advokatuur heeft in deze zaak alles van het schap gehaald om de rechtsgang te saboteren: bijvb het willen laten vertalen in het Armeens van honderduizenden pagina’s van het strafdossier.
Dat soort absurde eisen leidde tot enorme vertragingen, waarna De Clerck dan weer een zelf klacht indiende omdat de zaak te traag vooruitging.
De rechterlijke macht faalde door een slechte aanpak: door het willen uitspitten van elke mogelijk aanklacht werd het onderzoek opgeblazen tot onbeheersbare proporties. “Het gerecht had een monster gebaard”, zegt Lars Bové. De Tijd heeft indicaties dat de gewraakte rechter in de beaulieuzaak zijn wraking zelf zou uitgelokt hebben omdat hij de zaak beu was.
Er zou beterschap om komst zijn. In de recente korruptiezaak van de regie der gebouwen, bijvoorbeeld, stelt Bové een veel efficientere aanpak vast. Maar er is een erfenis uit het verleden: door het traag verloop van de fraudezaken liggen nu, in Brussel alleen al, nog 300 fraudedossiers te wachten die nog niet aangeraakt zijn.
De politiek bleef ook achterwege: dossiers blijven onaangeraakt omdat de parketten onderbemand zijn. In Brussel zit men bijna zonder nederlandstalige financiele magistraten. ” Het is niet sexy geweest om te investeren in fraudedossiers en we zien dit vandaag nog altijd” zegt Lars Bové.
Recentelijk stelt hij toch enkele initiatieven vast die de goede richting opgaan: Jo Van Deurzen heeft extra volk gezet op de 300 achterstallige dossiers. Staatssecretaris Carl Devlies heeft ook een aktieplan klaar dat de goede richting op gaat, maar wat effektief zal uitgevoerd worden moet natuurlijk nog blijken. Verder onderzoekt een parlementaire commissie ( op voorstel van Groen!/Ecolo en onderschreven door alle partijen) waarom zoveel fraudeonderzoeken mislukken. In de wandelgangen vraagt men zich vooral af of CD&V zal durven de Beaulieuzaak aan te pakken.
Tenslotte faalt ook de 4e macht. Terwijl de maatschappelijk weinig relevante zaak Fourniret weken lang de koppen in het nieuws haalt, is miljardenfraude ook voor de pers blijkbaar niet veel aandacht waard. Lars Bové vindt het schrijnend dat bagatellen zoals het mini-dossier rond Jean-Marie Pfaff enorme media-aandacht krijgen.