F35: it's the nukes, stupid!

Bron: Wikipedia (creat.Commmons)

In de discussie over de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen ontbreekt de koppeling aan nucleaire wapens  die gemaakt werd, aldus Ludo De Brabander van Vrede. In de gelekt nota uit 2015 staat dat de toestellen  kernbommen moeten kunnen droppen en daarbij onzichtbaar moeten kunnen blijven. Die twee randvoorwaarden  sluiten ieder ander toestel uit. Zo haakte het Zweedse Gripen zelf al af omdat de Zweedse wetgeving verbiedt  om toestellen te maken die nucleaire massavernietigingswapens kunnen dragen. “De Franse Rafale komt niet in aanmerking omdat de Amerikanen nooit de technologie zullen leveren voor de upgrade van de nucleaire bommen voor de Franse toestellen.”

Meer nog dan de noodzaak van de vervanging om technische reden zou de discussie moeten gaan over de nood aan de toestellen zelf, aldus De Brabander: “Er werd vastgelegd dat de toestellen drie taken moeten kunnen uitvoeren: 1. De bescherming van het Belgisch luchtruim, 2. uitvoeren van internationale missies, 3. afwerpen van atoombommen.”
“Over de eerste taak valt nog iets te zeggen, maar de internationale missies zijn allemaal desastreus als het gaat om burgerslachtoffers. Afghanistan, Irak, Syrië en Libië… Volgens de NGO Airwars zijn bij de bombardementen in Syrië en Irak meer dan 6000 burgerdoden gevallen. (Een extrapolatie naar de Belgische toestellen op basis van het aantal uitgevoerde bombardementsvluchten geeft aan dat bij de Belgische bombardementen bijna tweehonderd burgerdoden vielen, nvdr).”
“De derde opdracht is gewoonweg een schending van het non-proliferatieverdrag, dat België heeft ondertekend. Dat verbiedt aan niet-kernmachten om controle over nucleaire wapens te verwerven, op welke manier dan ook. Moesten de Belgische vliegtuigen ingezet worden met kernwapens, dan zitten zij op dat moment aan de (nucleaire) knop.”
 
 

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *