In 2009 sloot de regering Van Rompuy een ‘Protocol’-akkoord af met GDF Suez, de eigenaar van Electrabel. Met dit akkoord gaf de regering niet alleen jaarlijks € 1,5 miljard weg aan Suez, bovendien wordt de wet op de sluiting van de kerncentrales niet uitgevoerd en mag Electrabel zijn kerncentrales 10 jaar langer open houden.
Verder zal de ’tegemoetkoming’ in het akkoord van Electrabel om 500 miljoen te investeren in productie van groene stroom er (samen met het vlot toekennen van vergunningen en sites) voor zorgen dat Electrabel ook wat betreft groene stroom de touwtjes in handen zal houden.
Dit investerings-engagement betekent niet dat de firma zal verzaken aan groene stroom-certificaten en subsidies. Die maken investeringen in groene stroom-productie winstgevend. Het probleem zit hem eerder in een gebrek aan vergunningen dat afgeleverd wordt.
Electrawinds en Enoco voelden zich benadeeld en dienden in mei klacht in bij Europa. De Europese commissie heeft nu beslist gevolg te geven aan de klacht en zal de zaak onderzoeken.