Leiden, zaterdag 13 februari 2010 – Door de straten trekt een bonte massa mensen naar het stadhuis om hun eis de vrijplaats in de Koppenhinksteeg te behouden, kracht bij te zetten. Leen van Radio Centraal was erbij en nestelde zich aan de bar met een Belgisch biologisch streekbiertje voor een gesprek met een van de drijvende krachten achter bar&boos. Op de achtergrond kabbelt het feestgedruis rustig door. Want, wet of geen wet, de mensen in de Koppenhinksteeg zijn niet van plan het er zo maar bij te laten.
Een stukje geschiedenis
Vrijplaats Koppenhinksteeg biedt sinds eind jaren zestig onderdak aan tal van ideële initiatieven. Anno 2008 gaat het om de Weggeefwinkel en ontmoetingsruimte de Linkse Kerk (beiden Eurodusnie projecten), cultureel centrum Bar en Boos, anti racisme organisatie de Fabel van de Illegaal en Chinese Martial Arts Centre Hong Ying.
Jarenlang dreigde de vrijplaats te moeten wijken voor luxe appartementen. Met behulp van duizenden stadsgenoten wisten zij in 2005 het tij te keren. Daags voor het zomerreces besloot het College van B&W en de gemeenteraad tot legalisering van alle vrijplaatsactiviteiten. In het voorjaar van 2007 volgde de ‘Notitie Legalisering Vrijplaats Koppenhinksteeg’. Het college viel en een nieuw college trad aan, dit keer met GroenLinks, PvdA, VVD en CDA. Dit nieuwe college wilde het legaliseringsproces stopzetten en de panden verkopen aan de hoogste bieder. In enkele weken tijd stuurden circa 1400 sympathisanten een protestbrief aan het stadsbestuur. Samen met de vrijplaatsorganisaties eisen zij van het college dat het de gemaakte afspraken nakomt en de vrijplaats voor de stad behoud.
Het protest kon echter niet verhinderen dat het college op 1 juli 2008 besloot de legalisatie te staken en de panden te verkopen. Sindsdien zijn gemeente en vrijplaats verwikkelt in een felle juridische strijd.
Op 15 februari werd het spoedappel (hoger beroep) behandeld tegen ontruimingsvonnis van 8 januari jl. De zitting duurde twee en een half uur. Het Gerechtshof kondigde aan 16 maart met haar oordeel te komen en vroeg de gemeente voor die tijd niet te ontruimen.