Twee goede redens om energiespecialist professor Aviel Verbruggen van de UA nog eens te contacteren:
– Over enkele maanden wordt beslist of de eerste kerncentrales ook effectief stilgelegd worden. Na de rapporten over de dreigende stroompannes bij sluiting laat nu ook de andere kant van zich horen via een betoging volgende week.
– Vorige week presenteerde de vlaamse deelregering het langverwacht nieuw plan ter ondersteuning van groene stroom. De huidige regeling heeft zichzelf in de soep gereden door een tsoenami aan stroom uit biomassa en het succes van de overgesubsidieerde zonnepanelen.
Verbruggen heeft geen vertrouwen in de zelfcontrole van de nucleaire sector. “de stress test is een verplichte vingeroefening die de verantwoordelijkheid bij de gemeenschap legt als er achteraf iets gebeurt. Die stress test is één van de slechtste dingen die ons konden overkomen“.
In Japan heeft men ondertussen alle atoomcentrales stilgelegd. Verbruggen legt uit hoe ze dat deden zonder dat het licht uit ging.
Over de sluiting van de kerncentrales vanaf 2015: “We zullen verder evolueren van een export- naar een import land maar we moeten daar niet over panikeren. Al onze elektriciteit, behalve de hernieuwbare, komt nu ook uit geïmporteerde grondstoffen.”
“Als de centrales dan toch langer zouden open blijven, dan moet aan Electrabel gevraagd worden dat ze zich verzekert voor alle mogelijke gevolgen van een kernramp.”
Verbruggen is skeptisch over het nieuw groene-stroom plan dat vorige week gepresenteerd werd. Volgens hem ligt de toekomst van de groene energie niet bij de gecentraliseerde productie (zoals grote zee windmolenparken) maar bij de kleinere lokale producenten. Hij vindt daarom dat die kleine producent niet mee zou moeten betalen voor het net dat werd opgezet voor die grote producenten.
Verder stelt hij dat de grote verbruikers teveel ontzien worden als het op het verdelen van de kost van groene investeringen aankomt. “Je gaat geen verandering teweegbrengen door telkens toe te geven als er wat druk ontstaat vanuit de industrie.”
Op 7 en 14 juni buigen wetenschappers van de UA zich over de problematiek rond kernenergie (19u, Stadscampus) . Link HIER