Op 29 mei was het drie jaar geleden dat in Wetteren een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid doorging: op een proefveld met genetisch gemanipuleerde aardappelen zouden de actievoerders planten vervangen door biologische soorten die net zo resistent zouden zijn. Met de actie wilden ze aanklagen dat de overheid zonder enig publiek debat voluit kiest voor het weinig duurzame agro-industriële landbouwmodel van de grote monoculturen, waarbij de ter discussie staande gentechnologie vooral tot gevolg heeft dat zaaigoed gepatenteerd en dus strikt eigendom van grote bedrijven wordt. De actie veroorzaakte heel wat deining. Elf deelnemers werden zowaar aangeklaagd en intussen ook veroordeeld voor bendevorming. Ze gingen in beroep, en komen dinsdag weer voor, deze keer in Gent. Bijzonder interessant is dat beklaagden van een gelijkaardige actie in Frankrijk in beroep werden vrijgesproken, omdat intussen het door hen geviseerde testveld illegaal was verklaard – en dat is ook met het Wetters veld gebeurd. Bio-ingenieur Barbara Van Dyck kwam in onze studio deze voorgeschiedenis uit de doeken doen, en vertellen wat er dinsdagochtend nog voor het proces op het programma staat: een schoffel-kata! (ook op fb)Drie thema’s wil ze ons graag ter overpeinzing meegeven:
1) Het recht op vrije meningsuiting brokkelt langzaam af, met buitensporige tenlastenleggingen als bendevorming, en ook middels GAS-boetes.
2) Wetenschappelijk onderzoek is niet bepaald meer onafhankelijk, aangezien het meestal mede-gefinancierd wordt door bedrijven die uiteraard enkel investeren in iets wat hen winst kan opleveren.
3) Een duurzamer landbouwmodel is noodzakelijk.
Veldbevrijders dinsdag weer voor de rechtbank
Eerdere interviews over de patatisten, waarvan het eerste een dubbelinterview met een veldbevrijder en iemand van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie vlak vóór de actiedag