“Statistieken, misdaadcijfers, harde discours; de migrant wordt geproblematiseerd. Maar wie is die migrant? ” Rachid Atia, organisator van de tentoonstelling Hier ben ik in het Atlasgebouw vertelt over de mens achter ‘de migrant’, iemand met hoop, verwachtingen, trauma’s, goede bedoelingen.
Jean-Claude Callens van de KULeuven en Katho die onderzoek deed naar digital storytelling als aanpak om te reflecteren stelt dat je geschiedenis niet kan leren. “Achter de geschiedenis zitten altijd verhalen. Beelden, muziek en korte woorden vormen een ideaal instrument om het perspectief van mensen op een gebeurtenis weer te geven.”
In dit rondetafelgesprek tijdens het mediacafé van Radio Centraal in het kader van de Internationale Dag van de Migrant zijn beide het eens dat de werkelijke kracht van verhalen net zit in de uitwisseling.
“Digital storytelling stelt je in staat individueel aan de slag te gaan, maar door uitwisseling van verhalen kan men ook een brug slaan naar het universele. Het persoonlijke in het verhaal wordt vormgegeven met het multimediale.” Volgens Jean Claude Callens bevordert digital storytelling slechts beperkt het kritisch reflecteren maar het blijft een goede methodiek voor de emotionele dimensie van het reflecteren.
Rachid Atia: “Het verhaal zelf moet gecapteerd worden, het moet iets triggeren waardoor mensen worden aangezet om zelf hun ervaringen uit te wisselen, en dat kan dan weer een verrijking zijn voor degene die het initiële verhaal vertelt.”